Telefonica ще предлага телефон с мобилната платформа на Mozilla

Telefonica ще предлага телефон с мобилната платформа на Mozilla
A A+ A++ A

По време на мобилния конгрес Mozilla обяви, че ще си партнира с оператора Telefonica в разработването на мобилна операционна система, която е изградена изцяло с помощта на уеб стандарти. По-късно през годината до пазара дори ще достигнат устройства с нея, които ще разчитат на чипове на Qualcomm. Новата платформа се нарича Open Web Devices (OWD) и е базирана на проекта на Mozilla Boot2Gecko (B2G), в основата на който е Linux, а интерфейсът и приложенията се рендират от Gecko - енджина, който използва Firefox.

Първоначалната цел е създаването на устройства с възможности на смартфони, които ще са евтини за изработване и ще се продават на цената на обикновен телефон. Според Telefonica уникалните особености на платформата могат да намалят значително цената за разработване и производство на телефони, което ще й позволи да ги продава на пазари, където смартфоните са прекалено скъпи за масово разпространение. Междувременно Mozilla работи по осигуряването на достъп на уеб технологиите до хардуерните възможности на устройствата чрез създаването на нови JavaScript API. Фондацията работи заедно с консорциума W3C за превръщането им в стандарти с надеждата, че ще се използват и от други производители на браузъри. В интерес на истината Mozilla иска да превърне цялата платформа OWD в отворен стандарт.

Първият прототип на телефон с OWD ще използва чипсет на Qualcomm, но засега не са известни финалните технически характеристики. Предвид фокуса върху развиващите се пазари те едва ли ще бъдат сериозни, но в това няма проблем. Според Mozilla OWD е по-лека мобилна платформа в сравнение с останалите заради опростената си архитектура, която разчита само на HTML и Linux. Тепърва предстои да видим как ще се държат евтините устройства, тъй като HTML интерпретаторите имат нужда от ресурси, за да осигурят добра производителност. Използването на уеб стандарти е добро за операторите и по друга причина - така те могат много бързо да персонализират интерфейса в зависимост от нуждите им. Засега не е ясно кой производител ще предложи да прави телефони с OWD, а скорошните слухове подсказаха, че това може да е LG. В момента демонстрациите на платформата се извършват чрез Samsung Galaxy S II.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници