Вигенин: Надявам се да продължим "Южен поток" след седмици

Вигенин: Надявам се да продължим "Южен поток" след седмици
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин и сръбският му колега Ивица Дачич се обявиха за реализирането на проекта "Южен поток". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се надява да продължи строителството на газопровода "Южен поток" след няколко седмици, щом получи съответните разяснения от Еврокомисията. Това заяви в Белград външният ни министър Кристиан Вигенин, където е на официално посещение.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин и сръбският му колега Ивица Дачич се обявиха за реализирането на проекта "Южен поток".

"Ние сме в пряк и постоянен диалог с Еврокомисията относно условията по реализирането на проекта и аз се надявам, че в близките седмици ще получим разяснения и ще може да продължим работа", каза Вигенин пред журналисти.

Той подчерта, че газопроводът има изключително важно значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

По думите на сръбския външен министър Ивица Дачич, реализирането на проекта е въпрос на енергийната сигурност, а не на отношенията с Москва.

"Сърбия би загубила много в икономически и енергиен план, ако строителството на "Южен поток" бъде спряно. Европейската комисия не предлага никаква алтернатива", каза Дачич. По думите му Сърбия се надява да получава годишно стотици милиони евро от транзита на газ чрез "Южен поток".

Ние нямаме никаква причина за прекратяване на проекта. Напротив, ние работим по него, подчерта той. Ако този проект не бъде реализиран, доставките на газ изцяло ще зависят от отношенията Русия – Украйна, посочи сръбският министър.

"България и Сърбия са добри съседи и приятели и са пример за това как две страни, които нямат сериозни проблеми помежду си, могат да работят заедно в интерес на народите си", каза Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с Ивица Дачич.

В рамките на визитата си в Белград  Вигенин се срещна и с президента Томислав Николич, с когото обсъди европейската перспектива на Република Сърбия.



#Кристиан Вигенин #работа #Южен поток #Еврокомисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници