"Фич" потвърди рейтинга на България - BBB-/ВВВ

"Фич" потвърди рейтинга на България - BBB-/ВВВ
Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на "F3", както и таванът за страната на "ВВВ+". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американската компания "Фич", която публикува становището си за икономическото състояние на държави и организации, потвърди дългосрочния кредитен рейтинг "BBB-/ВВВ" на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, предаде Ройтерс.

Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на "F3", както и таванът за страната на "ВВВ+", съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

Това е второто за тази година потвърждение на рейтинга на страната от "Фич" след оценката през януари. Определянето на стабилната перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани.

Факторите, които заедно или поотделно биха могли да доведат до повишение на кредитния рейтинг, включват въвеждането на ключови структурни реформи, които ще доведат до по-висок икономически растеж и по-нататъшното значително понижаване на външната задлъжнялост на страната.

Рисковите фактори, които биха могли да предизвикат негативна преоценка на кредитния рейтинг, са свързани с евентуален макроикономически или геополитически шок, който ще влоши икономическата ситуация в страната, или със събития, които биха подкопали традиционно силни страни на България в подкрепа на рейтинга – евентуално съществено отклонение от официалните бюджетни цели или евентуална поява на нестабилност в банковия сектор.

#Фич #рейтинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Инбет Казино