Плочки пред Народния театър произвеждат ток

Плочки пред Народния театър произвеждат ток
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков представи във вторник иновативната технология Pavegen, която преобразува енергията от стъпките на хората в електричество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков представи във вторник иновативната технология Pavegen, която преобразува енергията от стъпките на хората в електричество.

Инсталацията е поставена пред Народния театър „Иван Вазов“ и ще остане в България в продължение на две седмици, пише вестник „Сега“.

„Иновация като плочките Pavegen може да генерира практически неизчерпаема енергия, но е важна и цената на произведения ток“, подчерта министърът.

По думите му става ясно, че ядрените и въглищните централи, както и всички традиционни източници на енергия, няма да се дадат „без бой“. Затова технологиите, които нарушават старите бизнес модели, имат нужда от нашата подкрепа.

Трайков изчисли, че разстоянието от неговия кабинет в МИЕТ до Народния театър, където бе представена инсталацията, е 250 крачки. Ако човек го измине пеша, ще се генерират около 1,5 киловата електрическа енергия.

Трайков илюстрира ефектът от иновацията и с още едни пример - ако по една плочка в продължение на 100 денонощия минават хора, ще се произведе толкова електрическа енергия, колкото от хидроенергийния възел „Цанков камък“ за половин час.

„И това не е никак малко“, подчерта министърът.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #плочки #електричество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино