Лекар, заразен с ебола, отпътува за САЩ

Лекар, заразен с ебола, отпътува за САЩ
Заразеният с ебола д-р Брантли ще бъде транспортиран на американска почва. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американски лекар, заразен със смъртоносния вирус ебола, е отпътувал от африканската държава Либерия за Съединените щати в специално оборудван самолет, съобщи в събота ръководителя на благотворителната организация, за която работи медикът.

Така бактерията на ебола за първи път ще стъпи на американска почва, изтъкват световните агенции. Световни здравни специалисти предупреждават, че епидемията се разпространява твърде бързо и усилията за сдържането и овладяването й засега са безуспешни.

На борда на самолета е д-р Кент Брантли. Другият американски гражданин, който се е заразил с ебола – Нанси Райтбол, също ще пристигне в САЩ в началото на следващата седмица, защото специалният самолет може да пренася само по един пациент, предаде „Ройтерс”.

Самолетът с д-р Брантли ще кацне в база на военновъздушните сили в щата Джорджия и ще бъде настанен в специална изолирана стая в Университетската болница „Емъри” в Атланта. Това е една от само четири здравни институции на територията на САЩ, които са оборудвани за лечението на такъв тип пациенти, коментира пред NBC д-р Брус Рибнър от екипа, който ще поеме д-р Брантли.

Лечението му ще се провежда под наблюдението на Центъра за контрол на болестите и Държавния департамент.

В самолета пациентът е поставен в специална найлонова камера. Тя се намира в найлонова палатка, в която обслужващите лекари влизат в специални скафандри, така че да нямат никакъв пряк допир със заразения.
Болничната стая на д-р Брантли също е изолирана. Близките му ще имат възможност за свиждане, но само през стъклена преграда.

Транспортирането на двамата пациенти в САЩ предизвика противоречиви чувства у местните. Докато едни смятат идеята за лоша заради възможността от разпространение на опасния вирус, други изразяват пълно доверие на американските здравни власти.

Припомняме, че еболата е един от най-опасните и смъртоносни вируси в света, но към момента срещу нея няма ваксина. Ебола убива до 90% от заразените. Вирусът се разпространява чрез контакт с телесни течности.

#ебола #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино