Откриха ли лек срещу ебола?

Откриха ли лек срещу ебола?
Учените търсят антидот на вируса. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Епидемията от ебола съвсем естествено изведе на преден план проблема, че за смъртоносния вирус няма ефективно противодействие. Върху двамата американци, заразени с вируса, беше приложено експериментално лекарство, което все още е далеч от масово производство. Засега серумът има положителен ефект върху състоянието на двамата пациенти, което дава надежди на учените за откриване на лечение на болестта.

До миналия четвъртък, на деветия ден след появата на симптомите на вируса на ебола в организма му, д-р Кен Брантли няма надежда за подобрение. Състоянието му се влошава с всяка изминала минута и той е готов да се сбогува със своите близки. В същия ден обаче в болницата е доставено експеременталното лекарство зимап. За да бъде пренесен до здравното заведение, серумът е изстуден до минусови температури. Епруветките обаче трябва да бъдат оставени да се размразят, преди лекарството да бъде инжектирано. Това отнема близо 8 часа.

Колежката на д-р Брантли Нанси Райтбол също е заразена с вируса на ебола. Когато разбира за пристигането на серума в болницата, той предлага тя да получи първата доза. Докато изчакват размразяването на епруветките обаче, неговото състояние се влошава значително. Лекарите нямат друг избор, освен да го инжектират първи. Дотогава лечението е използвано успешно само върху маймуни. То не е преминало дори тестове за безопасно за използване при хора.

Лекарите описват влиянието на серума върху организма на Брантли като истинско чудо. Само час след инжекцията със зимап неговото състояние започва да се променя драстично. Дишането му се подобрява, а обривът по торса му почти изчезва. На следващата сутрин след приемането на лекарството, Брантли е видимо по-добре и лекарите решават да го преместят в болница в американския град Атланта. Ден по-късно той вече може да се придвижва самостоятелно.

Брантли се превръща в първия пациент, заразен с вируса на ебола, който стъпва на територията на Съединените щати. Неговата колежка Нанси Райтбол също започна лечение със зимап. Очаква се по-късно през днешния ден тя също да пристигне в родината си под строга карантина.

#ебола #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници