Пострадалите от взрива в Костенец се възстановяват

Пострадалите от взрива в Костенец се възстановяват
Обстановката в Костенец се нормализира. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-тежко пострадалият от петъчния взрив в Костенец вече е в стабилно състояние, след като излезе от комата. Опасност за живота му няма.

„Състоянието и на четиримата пациенти е добро. Няма пряка опасност за живота им вследствие на преживяваната травма. Пациентът, който беше по-тежко пострадал, е в ясно съзнание тази сутрин, контактен е. Най-вероятно по-късно ще бъде настанен в Клиниката по неврохирургия. Контролните изследвания не показват повреди на вътрешни органи”, обясни в ефира на Нова телевизия в събота д-р Николай Добрев, медицински директор на болница „Св. Анна”.

Късно в петък вечерта кметът на Костенец - Радостин Радев, е бил на посещение при тримата по-тежко пострадали работници на „ТЕРЕМ”. Те са на възраст между 55 и 60 г., като двама от тях работят в завода от около 20 г.

Служителите разказали, че унищожаването на боеприпасите се извършвало на външна площадка. Заради удара от взривната вълна са пострадали работниците, които по това време са влизали или излизали от приходящите сгради. Един от служителите е бил ударен от врата, излетяла от ударната вълна, а другите двама служители на „ТЕРЕМ”, които са настанени в Окръжна болница в София, са с порезни рани от стъкла на прозорци, които са летели. Най-тежко пострадалият вече излезе от кома, съобщиха още вчера от лечебното заведение за Нова ТВ.

Обстановката в Костенец вече е спокойна, а хората се отърсват след преживения стрес.

Общината на Костенец ще работи и през почивните дни – 9-и и 10-и август, за да може всички с щети по къщите си, да подадат жалби и комисия да опише щетите им. Кметът на Костенец – Радостин Радев заяви за Нова ТВ, че в общината до 8-ми август вечерта са постъпили 45 жалби от граждани. Най-честият сигнал е за счупени стъкла на прозорци. Има и такива за напукани тавани и стени.

Жители на града заявиха, че и преди са чували взривове. Става въпрос за т.нар. „контролирани взривове”, свързани с унищожаването на стари боеприпаси.

Припомняме ви, че общо 11 души бяха ранени, след мощен взрив, който разтърси военния завод в Костенец. Взривът възникнал по време на обезвреждане на боеприпаси. Замърсяване на въздуха в близост до инцидента не беше установено. Прокуратурата води разследване, което трябва да изясни причините за взрива.

 

#Костенец #Радостин Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино