Украйна няма да пусне руския хуманитарен конвой

Украйна няма да пусне руския хуманитарен конвой
Украйна няма да пусне руския конвой в границите си. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Украйна няма да позволи на руския хуманитарен конвой, за който се твърди, че носи помощ за разкъсваната от война източна част на страната, да навлезе на нейна територия и че всяка помощ трябва да бъде предадена на границата.

"Няма да обсъждаме възможността за каквото и да било придвижване на руската колона на територията на Украйна", заяви Валерий Чалий, заместник-началник на президентската администрация. Той допълни, че всяка помощ трябва да бъде натоварена на транспорт, осигурен от Червения кръст, и че няма да бъде разрешено на руски персонал да я ескортира.

Колоната се състои от около 280 камиона, превозващи 2000 тона хуманитарни помощи. Тя тръгна снощи от Подмосковието. Според руската страна товарите съдържат продоволствия, включително 400 тона зърнени храни, 100 тона захар, 62 тона детски храни, 54 тона медицинско оборудване и лекарства, 12000 спални чувала, 69 електрогенератори с различна мощност.

Опасенията на Украйна са, че с този конвой се пренася оръжие или се цели повторение на кримския сценарии.

 В Европа също се опасяват, че веднъж установили се в Източна Украйна, руснаците няма да си тръгнат. Френският президент Франсоа Оланд заяви на руския си колега Владимир Путин, че е сериозно обезпокоен от възможността за едностранна руска мисия в Украйна.

"Той подчерта сериозното безпокойство от възможността за едностранна руска мисия на украинска територия", съобщи канцеларията на Оланд в комюнике, след като френският лидер говорил по телефона с Путин.

Оланд подчертал, че хуманитарна операция "може да се осъществи на украинска територия само ако националните украинска власти дадат съгласието си както от гледна точка на формата на мисията, така и за това как ще бъде проведена". "Това трябва да бъде направено в многостранна рамка и под егидата на Международната федерация на Червения кръст", допълва канцеларията на Оланд.

Руски конвой от 280 камиона, превозващи хуманитарни доставки, пътува към Източна Украйна въпреки предупрежденията на Запада, че мисията може да бъде претекст за внасяне на помощ за проруските опълченци. По-рано днес френският външен министър Лоран Фабиюс заяви: "Трябва да бъдем изключително внимателни, защото това може да е прикритие за руснаците, за да се установят близо до Донецк и Луганск и да обявят това за свършен факт".

#Украйна #Русия #Владимир Путин #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници