Продажбите на Chromebook растат, но устройствата остават нишов продукт

Продажбите на Chromebook растат, но устройствата остават нишов продукт
A A+ A++ A

Ако сте се чудили някога колко точно са популярни лаптопите с Chrome OS, в следващите редове може би ще намерите отговор на този въпрос. Ако той трябва да е кратък, може би трябва да кажем "не много". Но както обикновено на пазара нещата не са чак толкова едностранни. Продажбите на компютрите от серията Chromebook продължават да се покачват, като основният им двигател е пазарът в Северна Америка и продажбите на образователни институции.

Според Gartner една от причините за ниската популярност на устройствата е неинформираността на потребителите какви са предимствата на услугите, базирани в облака, в сравнение с други настолни приложения. Очакванията на агенцията са до края на годината продажбите на Chromebooks да достигнат 5,2 милиона броя, което е със 79% повече, отколкото миналата година. До 2017 г. пък тази цифра се очаква да стане 14,4 милиона.

През 2013 г. най-много Chromebook лаптопи продадоха Samsung - 1,7 милиона броя, което им осигури 64,9% пазарен дял. Продажбите на Acer пък им стигнаха за 21,4% пазарен дял, докато за HP, Lenovo и Dell останаха съответно по 6,8%, 6,7% и 0,3%. Сред потребителите на лаптопи с Chrome OS образователните институции заемат най-голям дял - 85%. По-голямата част от продажбите пък са осъществени в Северна Америка - 82%.

http://techcrunch.com/2014/08/11/chromebooks-gartner-2014/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници