Новият iPad разчита на двуядрен процесор Apple A5X

Новият iPad разчита на двуядрен процесор Apple A5X
A A+ A++ A

Очакванията, че следвaщият таблет на Apple ще разполага с четириядрен процесор, се оправдаха, но само донякъде. С четири ядра е само графичният ускорител в SoC чипа, а основният процесор продължава да е двуядреният A5 (с две ядра Cortex A9), засега с неустановена работна честота. Основното подобрение е графичният чип, който според компанията осигурява два пъти по-висока производителност спрямо този в iPad 2. Засега няма конкретна информация за точния модел на графичната система, но според сайта Anandtech.com най-вероятно става дума за PowerVR SGX543MP4, докато iPad 2 разполага с PowerVR SGX543MP2. Работната честота на графичния чип също не е известна, но твърдението на Apple за два пъти по-висока производителност намеква за работа при еднаква честота.

Интересно е, че на презентацията беше направено сравнение с NVIDIA Tegra 3 - чип, който разполага с 12-ядрен графичен ускорител. Въпреки това обаче Apple посочи, че новият iPad е 4 пъти по-мощен в графично отношение. Други интересни факти за новия таблет са свързани с батерията му. Тя отново осигурява 10 часа на автономна работа, но вече е с капацитет 42.5 Whr при 25 Whr в iPad 2. Това подсказва, че новият дисплей и графичният чип консумират сериозно количество енергия, а по-голямата батерия се е отразила и на размерите на корпуса - таблетът е малко по-дебел и тежък от предшественика си.

На вчерашното събитие беше представена и нова версия на Apple TV, а справката с техническите характеристики на устройството също поднася изненади. Например това, че то се задвижва от едноядрен чип A5, който очевидно е достатъчен, за да осигури декодирането на full HD видео. Не е изключено този процесор да се появи и в следващите издания на плеъра iPod touch.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници