Откриха начин устройствата да си комуникират като отразяват WiFi вълни

Откриха начин устройствата да си комуникират като отразяват WiFi вълни
A A+ A++ A

Учени от Kалифорнийския университет в Лос Анджелис заедно с екип на Jet Propulsion Laboratory са експериментирали през последните две години с начин за комуникация между устройства с рутер или друго WiFi устройство, като се отразяват намиращите се около тях WiFi сигнали. В резултат на това са открили начин за комуникация, който има много малък разход на енергия и ще е особено подходящ за малки устройства. Технологията не изисква трансмитер, а понякога дори и батерия за работа.

Устройствата комуникират помежду си като отразяват намиращите се около нас вълни от WiFi или пък телевизия. До момента екипът е успял да постигне скорост на предаване на данни от 3 Mb/s между устройства, които са разположени на около два метра и половина едно от друго. Според учените още малко работа по проекта може да осигури подобна скорост на разстояние от около 20 метра. Засега технологията изглежда далеч от пазарна имплементация, но със сигурност е интересна разработка, чието развитие си заслужава да следим.

http://www.ee.ucla.edu/news/news-archive/2014/ultra-low-power-wifi-reflector-link-for-next-generation-embedded-and-wearable-devices

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници