Цигарите унищожават полезните бактерии в устата

Цигарите унищожават полезните бактерии в устата
A A+ A++ A

Цигарите унищожават полезните бактерии в устата и правят пушачите по-предразположени към заболявания, съобщава в. „Стандарт“, позовавайки се на американско изследване.


Устната кухина на здрав човек съдържа стабилна екосистема от „добри“ бактерии, която не се влияе от всекидневното миене на зъби. Устата на пушача обаче представлява много по-хаотична и разнообразна екосистема, която е по-податлива на нашествието на вредни бактерии, обясняват авторите на проучването от университета на Охайо. 

Сред пушачите се отчита по-висок процент на заболявания на устната кухина, и по-специално на венците, отколкото сред непушачите. „Пушенето унищожава полезните бактерии и „отваря вратата“ за патогените. Веднъж попаднали в нездрава среда, вредните бактерии се размножават много по-бързо, отколкото в устната кухина на непушач. Няколко часа след раждането, в устата започват да се развиват бактерии, наречени биофилми, и човек свиква да живее с тях, защото го предпазват от вредните патогени“, казва ръководителят на изследването Пурима Кумар. 

Специалистите сравняват здравия биофилм с тучна зелена ливада. Ако обаче динамиката й бъде променена, например от преполиване, тревата загива и се появяват плевели. За пушачите „плевелите“ са проблемните бактерии, които причиняват болести.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници