Облепват с тапети и Троянския манастир

Облепват с тапети и Троянския манастир
Снимки от фейсбук.
A A+ A++ A

Скандалното облепване с тапети, които симулират оригинални стенописи започва и в Троянския манастир, съобщиха посетители и близки до манастирския живот. В приземното помещение на кулата на манастира, където до скоро са се палили свещи, сега се оформя изповедалня, нещо, което според запознати, не е характерно за Източното православие.

Припомняме че облепването с тапети на стените на храмове стана традиция в пловдивски църкви и предизвика широка обществена дискусия преди време.

Тапетите за Троян са доставени от Веселин Иванов, собственик на църковен магазин „Св. Стилиян“ в Пловдив, който дори си е направил така популярното "селфи" с новите тапетни "стенописи".

Интересна подробност е, че името на пловдивския владика Николай отново е замесено, защото той е кръщавал сина на въпросния Веселин, който също се казва Николай и това е станало в едноименната църква в града под тепетата.

В новата изповедалня в станалия вече злополучен Троянски манастир е имало поне осем стари месингови свещници, чиято съдба сега не е известна. Закупен е нов свещник /вероятно отново от същия магазин на Веселин Иванов/. Реликвите са „изчезнали“ малко преди ремонта с облепването с тапети.

#Николай #храмове #църкви #манастир #Троянски манастир #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »