Разлики до 30% в заплатите на мъжете и жените

Разлики до 30% в заплатите на мъжете и жените
Преди дни Европейската комисия за втори път отбеляза деня на равното заплащане на жените. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Има сектори в България, където разликата между заплатите на мъжете и жените е над 30 процента, заяви Станимира Хаджимитова – директор на „Джендър проект в България“, организация, която работи за равнопоставеност между двата пола.

В интервю за Дарик радио Хаджимитова посочи, че освен разликите в заплащането, факт е и заетостта на жените в т.нар. „розови сектори“, които са ниско платени.

Преди дни Европейската комисия за втори път отбеляза деня на равното заплащане на жените, като според изчисленията жените трябва да работят три месеца повече – до 2 март тази година, за да заработят толкова, колкото са взели мъжете през 2011 година.

Данните сочат и че 14% е била разликата между заплащането на час за нежния и за силния пол в България, което е близо до средното за Европа.

„Много спокойно казвам, че във вашето студио е дошла феминистка. За мен това е човек (казвам човек, не само жена, защото има и мъже феминисти), който се бори за права, който има чувствителност, наблюдава обществените и социалните процеси, и когато вижда, че например жените изостават в някоя област, си задава въпроса „Добре ли е това?“ и ако отговорът е „Не“, тръгва да търси причините“, обясни Хаджимитова.

Попитана каква е жената в активна възраст, която работи и има семейни ангажименти днес в България, тя обясни: „Все още тази жена е много натоварена. Много несправедливо натоварена. Все още има много дини под мишницата, което й пречи и да почива както трябва, и да напредва в службата както трябва или пък да се отдаде, без да се чувства виновна, изцяло на майчинството“.

Твърдението, че често жените са по-образовани и квалифицирани, а получават по-ниско възнаграждение, сравнено с мъжа, Хаджимитова коментира: „Нека да видим по-дълбоко, има сектори, в които над 30% е разликата в средното заплащане, което получават двата пола. Тази хоризонтална сегрегация, така го наричаме, на пазара на труда, тоест заетостта на жени в едни все още „розови сектори“, които са ниско платени“.

Попитана дали „Джендър проект в България“ обръщат внимание и на мъжкия пол и дали там има притеснителни тенденции от гледна точка на равнопоставеността, тя отговори: „По отношение на бащинството смятам, че бащите са много дискриминирани. Все още много съдии, дали защото са жени, или защото нямат чувствителност, считат, че априори майката е по-добрият родител и при развод дават децата на нея. Практиката показва, че невинаги е така".

#Европа #България #мъже #жени #заплати #заплащане #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници