Над 417 кг наркотици задържала Агенция „Митници” през 2011 г.

Над 417 кг наркотици задържала Агенция „Митници” през 2011 г.
През ноември 2011 година Агенция „Митници” добави към забранителния списък още 20 вещества. Снимка: Агенция „Митници”
A A+ A++ A

Над 417 кг наркотични вещества е задържала Агенция „Митници“ през 2011 г., обяви Иван Кучмов – държавен експерт в сектор „Наркотици, оръжия и прекурсори“ към Агенция „Митници“.

По думите на Кучмов предишните години (2006, 2007, 2008 г.) са преобладавали хероинът, кокаинът, амфетамините, някои прекурсори.

„По-рядко срещаме метамфетамин – таблетки и марихуаната, която се произвежда достатъчно в България“, коментира той в интервю за агенция „Фокус“.

„От 2010 г. нещата започнаха да се променят, започнаха да се появяват така наречените „дизайнерски наркотици“, което донесе и разнообразието, особено през миналата година. От септември 2011 г. обаче те значително намаляха. Дистрибуторите разбраха, че повечето от тези наркотици вече са под контрол“, посочи експертът.

През ноември 2011 година Агенция „Митници“ добави към забранителния списък още 20 вещества.

„Практически сме поставили под нов контрол 45 вещества само за миналата година. Тази година например до края на февруари разнообразието на залавяните вещества е започнало да намалява в сравнение със същия период на миналата година. На практика предложените и защитени от Агенция „Митници“ промени в законодателството вече дават резултат“, каза още Кучмов.

„Затова и в днешния доклад на Държавния департамент се отчита, че България е въвела един от най-добрите контролни механизми в Европа за бързо засичане на така наречените „дизайнерски наркотици“. Това е изключително висока оценка за нас“, отбеляза той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници