Жандармерия на 7-те езера, дъновистите ужасени

Жандармерия на 7-те езера, дъновистите ужасени
A A+ A++ A

Жандармеристи удариха нелегалните превозвачи на туристи в района на 7-те рилски езера и хвърлиха в потрес намиращите се там поклонници от Бялото братство, които преди дни посрещнаха Божествената Нова година на любимото място на Учителя си Петър Дънов.

Шефът на Национален парк „Рила” Ясен Евтимов прати жандармерия срещу коняри и превозвачите с джипове на туристи на 7-те рилски езера, разкрива предисторията на скандала дупнишкият в. "Вяра". Екипи на жандармерията според изданието помагат на охраната на парка за опазване на реда и природата на езерата.

"Трасето между Сапарева баня и Паничище е почерняло от жандармеристи. Те се качваха до Езерата по въжената линия. А билото на планина е залято от над 6000 дъновисти. Всички под строй са сваляни от планината. Засега няма арестувани, но над 10 коняри са изгърмели с актове по над 5000 лева", информира регионалният вестник.

Един от ужилените е коняр № 1 Анжело Момчилов. Служители от охраната на парка му съставили акт за незаконен превоз на туристи.

„Директорът на парка Ясен Евтимов ни обяви война. И всичко това е заради превозвачите с джипки, които не се спират пред бариерата, не зачитат охраната на парка. Не изпитват респект, а ние, конярите, с какво сме виновни. Не знам, но ние го отнесохме”, казва Анжело Момчилов, цитиран от „Вяра”.

Жандармерията е била извикана след инцидент миналата седмица. Наложило се дупнишки полицаи да арестуват 43-годишния Кирил Зарев от Сапарева баня, който нападнал охраната и счупил бариерата на входа на НП „Рила” в района на Сапарева баня.

"Превозвачите през последните дни са станали много агресивни, разхождат се с ножове и заплашват охранителите на парк „Рила”, свидетелстват от там.

Последователите на Петър Дънов са ужасени. Те не вярват на очите си. Някои си помислили, че става въпрос за нападение над тях от тъмни сили. Уплашили се и взели жандармеристите за паднали черни ангели.

"Не се шегуваме, като видяхме, че планината почернява, си помислихме дали не са пратеници от дълбините на Земята. После разбрахме, че са жандармеристи. Държаха се внимателно с нас, даже ни помогнаха да си съберем багажа", разказва пред изданието професор Петър Велинов от БАН, който прави научни изследвания на езерата.

Местните припомнят, че почти всяко лято се заформят кървави боеве между нелегалните превозвачи, които се бият за клиенти. Има тартори превозвачи, които държат монопола на превоза на черно към езерата. Миналата година двама биячи устроили засада и пребили с ритници свой колега, после се укрили.

Превозвачите на багаж и туристи към 7-те рилски езера създават ежедневни проблеми, като тотално нарушават забраните за движене на МПС-та в тази част на планината, потвърждават от полицията.

Един от превозвачите от Сапарева баня е рекордьор по актове.  Той е навъртял 25 акта за над 40 000 глоба. Негов подгласник виси с 30 000 лв.

Но сапаревобанци въобще не се плашат, пише изданието. Маршрутите, които използват, са извън републиканската пътна мрежа и те не могат да бъдат спирани от КАТ и полицията. А от охраната на НП „Рила” нарушителите въобще не се респектират.

Източник: в. "Вяра"

#Бялото братство #дъновисти #жандармеристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници