Днес е Свети Четиридесет мъченици

Днес е Свети Четиридесет мъченици
Снимка:dariknews.bg
A A+ A++ A

На 9 март православната църква почита паметта на Светите 40 мъченици (младенци) от Севастия.

На този ден празнуват всички с името Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка.

Църквата определя този ден като празник на Четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през V век, пише Дарик.

Денят пък според народните вярвания и обичаи е свързан със Слънцето – то се обръща към лято и времето се затопля. Особено място сред обичаите на празника заемат обредното гонене на змии и гущери. На някои места се раздават 40 питки или кравайчета за здраве.

Православната църква особено почита паметта на светите 40 севастийски мъченици. Българският цар Иван Асен ІІ построил в столицата си Търново храм в тяхна чест по случай победата над епирския деспот Теодор Комнин при с. Клокотница.

Битката станала в деня на св. 40 мъченици - 9 март 1230 година. Победителят цар Иван Асен ІІ бил тържествено посрещнат от търновските граждани в с. Мерданя.

В чест на тая среща край селото е бил построен манастир „Свети Четиридесет мъченици“, който и сега съществува.

В българските религиозни вярвания представата за 40-те светци воини се трансформира в младенци.

Така сред старите българи празникът е известен като младенци. Народното поверие гласи, че на този празник идват щъркелите.

Самите щъркели са почитани от българите. Те са свързани с децата. И днес много хора помнят как техните баби са им казвали, че щъркелът ги е донесъл. Смята се, че къща или двор, където гнезди семейство щъркели, е запазена от магии. Техните яйца също имат предпазваща магическа сила.

На Свети 40 се изпълняват редица религиозни ритуали и обреди, преди всичко от деца. В обредните песни се отправят различни молби към щъркелите.

Според народната традиция децата трябва да се отъркалят в тревата преди изгрев слънце. Това се прави за здраве. Въобще на този ден е на почит здравето на децата, тъй като те са най-уязвими от болести.

На този ден се приготвят специални обредни питки, наречени младенци. Този обреден хляб се намазвал с мед и така се раздавал по подобие на питките, които се раздават за здраве на Св. Харалампи.

Празникът на Свети 40 мъченици е свързан и с представата на българите за настъпващата пролет.

Народната вяра гласи, че на този ден Господ забива 40 или 140 нагорещени шиша в земята. Той удря с тях земята, за да се затопли. Тогава хората са смятали, че слънцето вече се обръща към лято.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници