Обмудсманът смята, че БНБ бездейства по казуса „КТБ“

Обмудсманът смята, че БНБ бездейства по казуса „КТБ“
„Българска народна банка е в състояние на пълно бездействие по казуса с Корпоративна търговска банка“, каза омбудсманът Константин Пенчев. Снимка: dartsnews.bg
A A+ A++ A

„Българска народна банка е в състояние на пълно бездействие по казуса с Корпоративна търговска банка“, каза пред TV7 омбудсманът Константин Пенчев. По думите му, има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност или умишлено поведение. "Не вървим наникъде по казуса „КТБ“. БНБ отново обяснява, че няма какво да се направи. Това не е вярно. Продължавам да твърдя, че казусът с КТБ вече трябва да има решение", беше категоричен Пенчев. Той обясни и вариантите по казуса - или БНБ казва тази банка не може да плаща и е задължена да й вземе лиценза, или тя е под особен надзор, но това не означава, че една банка трябва да е заключена шест месеца.

"БНБ просто не желае да поеме най-елементарна отговорност. Не прави нищо и не мога да си обясня защо", попита Пенчев.

В петък от централната банка излязоха с писмена позиция по казуса с КТБ. В нея се казваше, че до края на август двамата най-големи акционери трябва да дадат конкретни предложения за справяне със ситуацията. От БНБ отхвърлиха критиките, че централната банка не е действала адекватно.

#омбудсман #Константин Пенчев #БНБ #КТБ #БНБ #поведение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите