Гурме сол и СПА на Атанасовското езеро

Гурме сол и СПА на Атанасовското езеро
A A+ A++ A

В края на тази седмица лагуната на Атанасовското езеро за втори път ще стане домакин на Фестивал на солта.

Почитателите на солени удоволствия са приканени от организаторите да пристигнат край Южните солници до басейните с луга и кал като на истински еко-фестивал – с велосипеди, тротинетки, пеша, на сърф или по всеки друг начин, който показва съпричастност към околната среда.

Началото е в петък от 16.00 часа.

Тази година темата на фестивала е „Сол и птици“ и ще има забавления и изненади за всички възрасти. В детския кът ще гостуват „Био игри“, които ще представят „Как летят птиците (и хората)?“ и „Свойствата на солта“.

Новаторска  и образователна ще бъде урбанистичната игра за деца „…И оранжев е градът…“, чрез която в рамките на няколко часа децата ще създават своя устойчив град на мечтите.

По традиция в производственото хале участниците във фестивала могат да опитат какво е да си солничар за един ден – да пробват тежката солничарска лопата и да напълнят една количка със сол. Тази година в халето ще бъде представена и изложбата „Сол“ на Мариана Сърбова, която по необикновен начин показва солеността на Атанасовското езеро спрямо останалите бургаски езера и Черно море.

Басейните с луга ще прегърнат с топлите си води любителите на солени и мокри изживявания, а над тях ще се носят фестивални хвърчила, които ще бъдат пуснати от най-малките гости.

Тази година новото гурме-сол от Атанасовско езеро ще бъде дегустирано  от почитателите на нетрадиционния вкус  с приготвените кулинарни изкушения от Кулинарно училище „Антре“ - Бургас. Те са подготвили и няколко лесни за изпълнение и в домашни условия рецепти, приготвени с морска сол, добита от езерото.

Участниците в първото издание на фестивала още помнят соления шоколад, донесен от Швеция. Тогава посетителите влязоха в производственото хале, в чийто център бе насипана огромна пирамида от сол, а изненадата в нея бе купа, пълна с шоколад и кристали сол. Въпреки предубеждението блокчетата свършиха мигновена, а солта се усещаше като връхна нотка едва накрая.

Проектът „Солта на живота” се изпълнява от  Българска фондация биоразнообразие, „Черноморски солници”  АД и Българско  дружество за защита на птиците, а финансирането по него е 2 013 027 евро, по-голямата част  осигурени от Европейския съюз чрез програмата LIFE +.

Проучване на организаторите сочи, че всеки ден над 2000 души посещават Атанасовското езеро, за да се възползват от безплатната СПА услуга – процедури с луга и лечебна черна кал.

На кален плаж идват хора от цялата страна. Басейните  за свободен достъп с луга и лечебна кал придобиха голяма популярност, след като стопанинът „Черноморски солници“ АД направи редица подобрения там.

Тази година край кафето „На лугата“ ще бъде разположен и Базар на солта, на който могат да се купят сол и козметични продукти от луга, тениски с птици, сувенири и др. Птицата от метал и тръстика отново ще се включи във фестивала, но ще бъде преобразена в ново арт произведение с активното участие на всички желаещи и гости на фестивала.

Музикалната част ще започне веднага след залез слънце с невероятните и завладяващи  изпълнения на живо на Мариана от „Силует“ и Венци, известни като „Акустик пойнт“. Пак тогава ще има „кино за сол, птици и още нещо".

Източник: Бургас.инфо

#сол #Атанасовското езеро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници