Надзирателите настояват за по-високи заплати

Надзирателите настояват за по-високи заплати
Надзирателите искат по-добри условия на труд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служителите на затворите излязоха на национален протест пред Министерството на правосъдието. Най-големият проблем, освен малкото средства за затворите, е недостигът на надзиратели. Заради 12-часовите смени предстои отново много хора да напуснат, твърдят служителите на затворите.

Основните им искания са заплатите да се изравнят с тези на останалите служители в системата на МВР. Надзирателите настояват и за по-добри условия на работа, заплащане на нощния труд и връщане на 24-часовите дежурства.

Това е поредното недоволството на служителите на системата.

Иван Петров – председател на Синдиката на служителите на затворите в България, заяви, че схемата с 24-часовото дежурство е доказала себе си през годините като ефективна практика. Петров посочва, че в този случай надзирателите работят 8-9 дни в месеца, докато при 12-часовите смени тези дни са двойно повече. Така се съкращава времето на служителите за почивка и за отделяне от тежките условия в затворите и криминалния контингент, с който работят.

Освен това, подчерта Петров, 60-70 на сто от служителите пътуват от съседни места на затворите и 24-часовата смяна им спестява време и средства за транспорт. Поради липса на средства за компенсации, се налага да се преосмисли схемата за работния график.

Служебното правителство предложи смесен режим за различните затвори. Петров коментира, че това не е лошо и се обмисля прилагането му на някои места. То е възможно за до 80% от местата за лишаване от свобода.

Предвидена е среща на служебния правосъден министър Христо Иванов с ръководството на Синдиката на служителите от затворите.

#надзиратели #протест #Иван Петров #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници