Рилският манастир става обект с национално значение

Рилският манастир става обект с национално значение
Снимки: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Министерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение.

За това се ангажира вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща днес с игумена на Рилския манастир епископ Евлогий Адрианополски, пише 24chasa.bg .

„Ще обединим усилия в най-близко време предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Министерския съвет“, заяви министърът. До края на октомври трябва да бъдат финализирани и кадастралните карти и кадастралните регистри за имотите в землището на манастира.

Обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение и финализирането на кадастралните карти и регистри ще съдействат за ускоряване реализирането на проект на манастира за

изграждането на малка водноелектрическа централа

Проектът на стойност 2.9 млн. евро ще се изпълнява изцяло със средства от Международния фонд „Козлодуй“, а споразумението за финансиране е подписано още през 2009 година. Администратор на помощта е Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването на Светата обител, както и рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени сгради в община Рила, като тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени. Проектът е първият по рода си в енергийната област, който се финансира от ЕБВР.

#манастир #Рилски манастир #национално значение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »