Андрей Райчев: С КТБ си причинихме идиотщина

Андрей Райчев: С КТБ си причинихме идиотщина
A A+ A++ A

Трябва да се намери изход от ситуацията, която се създаде със затварянето на Корпоративна търговска банка - това мнение изрази пред бТВ социологът Андрей. "Това е истинска идиотщина, която България си причини сама на себе си", коментира той.

В политическия си анализ социологът обърна внимание, че никой не е отговорил на въпроса защо ДПС свали кабинета "Орешарски".

"ДПС направи завой надясно и на запад. Взе курс на добри отношения с Турция за пръв път", посочи Райчев. За пръв път турците с български произход са гласували за Реджеп Ердоган, което е заслуга и на ДПС.

"ДПС поиска пауза във властта по 2 причини - едната може да е, че е станало прекалено горещо и движението е решило да се измести от центъра на циклона, защото е на прага на сатанизация от страна на обществото. Другата причина е, че Лютви Местан има нужда от смяна на поколенията в партията, което не може да стане без да излезе от властта", обясни Райчев.

На предстоящите избори би било изненада, ако ГЕРБ получи по-малко от 1,1 млн. гласа или повече от 1,3 млн, смята социологът. Райчев очаква партията на Бойко Борисов да получи подкрепата на около 1,2 млн. души. За БСП прогнозата е 700 000 гласа, а за ДПС - над 500 000.

ГЕРБ може да има пълно мнозинство, ако получи 1,5 милиона гласа, но това е нереално според Андрей Райчев.

Логична би била коалиция между ГЕРБ и Реформаторски блок заради близките им възгледи, смята Райчев.

Според него 3 или 4 партии могат да влязат в 43-ото Народно събрание. Реформаторският блок и "България без цензура" ще получат по около 200 000 гласа. Националистическият вот се е оформил благодарение на "Патриотичен фронт" и ще получи сериозна подкрепа. Шанс за влизане в парламента има и АБВ, прогнозира Райчев.

За служебното правителство мнението на социолога е, че това са хора за 2 месеца, които си придават важност. "Всичко това е буря в чаша вода и всичко, което прави служебният кабинет, е несъществено, те си въобразяват, че правят нещо важно", каза Райчев.

На въпрос дали ГЕРБ се връща в управлението чрез служебното правителство, той коментира: "Разбира се, Плевнелиев е избор на ГЕРБ, той танцува своя танц".

 

#Андрей Райчев #Корпоративна търговска банка #ДПС #ГЕРБ #БСП #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино