Излекуваха от ебола млад британец за 10 дни

Излекуваха от ебола млад британец за 10 дни
Все повече стават излекуваните от вируса ебола. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Експерименталното лекарство Zmapp дава все повече надежди, защото с него бе излекуван пореден болен от смъртоносния вирус ебола. Този път пациентът е британски здравен специалист, заразил се с болестта по време на доброволната си работа в Сиера Леоне.

29-годишният Уилям Пули е пребивавал в отделението за специална изолация на Кралската свободна болница. Лечението му е продължило 10 дни. „Беше успешно“, подчертават от здравното заведение.

Британецът обаче не е сигурен кога точно се е заразил с вируса. Той споделя, че в един момент просто не се е чувствал добре и пожелал да си направи кръвен тест. Уилям Пули си спомня точния момент, в който е разбрал за заболяването си.

„Един от докторите от СЗО ме събуди и веднага разбрах, че носи лоши новини. Малко е притеснително да получиш такава диагноза. Страхувах се, че ще умра. Страхувах се за семейството си“, разказва Пули.

На 24 август британецът отпътува към Острова със специално екипиран Боинг С-17 на Кралските въздушни сили. „Бях късметлия по много причини. Първо – стандартът и грижите, които бяха положени за здравето ми – разликата е огромна с това, което хората в Западна Африка получават като лечение и грижи“, казва той.

Пули допълни, че симптомите му не са прогресирали до най-страшната фаза на болестта. 29-годишният здравен специалист разказва, че по време на престоя си е видял как много хора загиват по особено жесток начин. „Имах неприятни симптоми, но нищо от тези жестокости, които видях“, казва още той.

Д-р Майкъл Якобс от Кралската болница в Лондон е категоричен, че Пули вече не е носител на заразата. „Вирусът е изчистен от тялото и няма никакъв риск“, обясни специалистът.

Припомняме, че това не е първият случай, в който експерименталният лек помага срещу опасния вирус. Само преди дни излезе информация, че двама медици от Либерия са успешно излекувани, а преди това лекарството помогна и на двама американски лекари да се отърват от опасната зараза. 

Ебола обхвана пет държави в Западна Африка – Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия и Сенегал. Сенегал потвърди първия случай на заболял на 29 август – само седмица след като затвори границата си с Гвинея.

По официални данни заразените в петте държави са 3069. Близо 40% от тях са заболели през последните три седмици. Смъртните случаи вече са над 1500.

#ебола #Африка #вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино