Кои са седемте точки в мирния план на Путин?

Кои са седемте точки в мирния план на Путин?
Планът на Путин вече е публикуван на сайта на Кремъл. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Планът на руския президент Владимир Путин за мирно уреждане на кризата в Украйна вече е публикуван на сайта на Кремъл. По-рано в сряда пред журналисти в Монголия Путин съобщи, че до петък ще представи план за излизане от кризата по мирен начин, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин призовава воюващите страни "с цел прекратяване на кръвопролитието и стабилизация на обстановката в югоизточната част" на Украйна незабавно да съгласуват и осъществят действия по седем точки.

Седемте точки са:

- Прекратяване на настъпателните операции на украинските въоръжени сили и на въоръжените формирования на доброволците в Донецка и Луганска област;

- Изтегляне на украинските войски на разстояние, изключващо възможността от артилерийски обстрел на населени места;

- Извършване на пълноценен и обективен международен контрол за спазване на условията по прекратяването на огъня и наблюдаване на обстановката в създадената зона на сигурност;

- Изключване на използването на бойна авиация срещу мирни граждани и населени места в зоната на конфликта;

- Организиране на размяна на пленниците на принципа "всички за всички" без никакви предварителни условия;

- Отваряне на хуманитарни коридори за придвижване на бежанците и доставка на хуманитарна помощ в градовете и другите населени места на Донбас (Донецка и Луганска област);

- Осигуряване на възможност за изпращане в пострадалите населени места в Донбас на ремонтни бригади за възстановяване на разрушените инфраструктурни обекти и оказване на помощ за подготовката за зимата.

Планът на Путин идва непосредствено преди двудневната среща на върха на страните членки на НАТО в Уелс, на която пактът ще обсъжда стъпки срещу Москва.

Също така предстои поредна среща с представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Минск. Миналият понеделник срещата в същия формат не донесе резултат. 

#Владимир Путин #Украйна #Москва #Русия #Донбас #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници