Две доживотни присъди за убийството на бижутер

Две доживотни присъди за убийството на бижутер
Николай Ламбаджиев
A A+ A++ A

Двама хладнокръвни убийци ще платят с доживотен затвор за екзекуцията на бижутер в Русе, пише в. „Труд“. Великотърновският апелативен съд отмени първоинстанционната присъда от 20 г. за Николай Ламбаджиев (36 г.) и 44-годишния му съучастник Пламен Миланов и ги прати зад решетките до гроб.

„Те са жестоки хора!“, възкликна в пледоарията си прокурорът по делото.

Овъгленият труп на Явор Николов беше открит на 25 юни 2012 г. в гората край русенското село Николово. Според обвинението той е бил убит посред бял ден, след като двамата подсъдими го подмамили с мнима сделка за над три килограма сребро.

Той се хванал, срещата се състояла, но щом разбрали, че собственикът на магазин за бижута и антични предмети не носи обещаните пари, алчните измамници го убили с дива ярост.

„Абе, ти докога ще ме разиграваш?!“, развикал се Пламен Миланов, когато разбрал, че Явор не носи пари. Стрелял два пъти с газов револвер „Рьом“ срещу него и го зашеметил. Бижутерът понечил да бяга, но Пламен го застигнал и хванал.

В този момент Николай му вързал ръцете със „свински опашки“, сочи обвинението. „Искате ли да ви дам 20 000 лв.?“ - с тия думи нещастникът се опитал да си откупи живота. Той хвърлил на душманите си ключовете от своя джип „Мазда Трибют“. Казал им, че той е в Русе, а в него са парите.

Мъчителите обаче били бесни, че търговецът ги е разкарал напразно. Единият грабнал пистолета, а другият чук и започнали да го налагат по главата. По-късно съдебните медици изброили 25 удара с чук.

След като усетили, че Явор е спрял да мърда, убийците го хванали за краката и го завлекли сред дърветата в гората. После прибрали чантичката му с 300 лева и свалили от врата му два златни ланеца.

За да заличат следите, те прескочили с кола до близката бензиностанция в стопанския двор на село Червена вода. Там напълнили туба бензин, без да се усетят, че охранителните видеокамери на обекта са ги „запечатали“. Когато се върнали при още топлия труп, те го залели със запалителната течност и го запалили. Избухналите пламъци превърнали на въглен краката му.

Овъгленото тяло на бижутера било открито след няколко дни от случайни минувачи.

Веднага след екзекуцията убийците се разбрали да си поделят парите от джипа.
Пламен отпътувал с таксито, с което си изкарвал прехраната, а Николай отишъл при колата на жертвата. В нея обаче не открил нито лев.

На 15 юли 2012 г. полицията влязла в следите на Пламен и го задържала за убийството.
Николай научил за това и направил план за бягство. Извадил си експресно лична карта в ОДМВР - Русе, защото срокът на неговата бил изтекъл. И след това избягал с такси през Дунав мост.

В Румъния се качил на автостоп и стигнал до Австрия, а после до Англия. Поработил на черно по компютрите в Манчестър. Сестра му го предупредила по скайпа, че полицията го издирва и рано или късно ще стигне до него. Ето защо на 20 юли той се предал сам в българското посолство в Лондон. На аерогара София бил прибран и конвоиран от полиция до крайдунавския град.

Пред следователя направил пълни самопризнания, за разлика от съучастника си. Показал къде двамата са изхвърлили чука и пистолета, с които умъртвили жертвата си.

Пламен Миланов е лежал 3 години и половина в затвора за други престъпления, три пъти е задържан за кражби и вещно укривателство, сочи съдебната справка.
Николай Ламбаджиев преди 10 години е бил освидетелстван в русенския психодиспансер за наркотична зависимост от амфетамини. Според съдебно-психиатричната експертиза по делото за убийството на бижутера обаче предишните му мании и депресии не го правят невменяем. Той може да отговаря за престъпното си деяние.

Ламбаджиев признава всичко и настоява пред съда само да му намалят наказанието.
Но Миланов отрича да има нещо общо с убийството и иска да го признаят за невинен.
Апелативните съдии обаче са категорични: двамата са убили умишлено 41-годишния Явор Николов. Те трябва да лежат до края на дните си в килия и да платят 50 000 лв. кръвнина на сестрата на жертвата.

Източник: в. „Труд“

#бижутер #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници