Празнуваме Съединението на България

Празнуваме Съединението на България
Днес отбелязваме 129 години от Съединението на България. Снимка: alneg008.blogspot.com
A A+ A++ A

На днешния 6-ти септември празнуваме 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

След Берлинския конгрес страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия в пределите на Османската империя. Останалото под османска власт население започва движение за обединяване на разпокъсаната земя.

През 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет с една идея - обединение. През февруари 85-та начело на комитета застава Захари Стоянов. На 6-и септември в Пловдив навлизат отрядите на Чардофон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България Георги Странски.

На 5 април 1886 г. в Цариград по време на посланическа конференция делегатите на Великите сили и Турция подписват спогодба, с която признават Съединението.

Един от големите уроци на Съединението е, че политиците и държавниците по онова време са на висотата на своя народ. Неоспоримото им достойнство е в това, че пренебрегнат личните си вражди и разногласия в името на важната национална цел – обединението на България, съединението на двете разпокъсани части.

На днешния празник Пловдив е център на честванията за 129-та годишнина от Съединението. Президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Георги Близнашки ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад „Съединение".

Маратон, молебен и възстановка предшестват кулминацията на празника в Пловдив.

#Съединението #Пловдив #Росен Плевнелиев #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници