Опасно силни валежи в седем области, възможни са наводнения

Опасно силни валежи в седем области, възможни са наводнения
В Северозападна България дъждът не стихва.
A A+ A++ A

Интензивни валежи в седем области се очакват в празничната събота. Заради очакваните порои е обявен жълт код в областите Видин, Враца, Монтана, София Област, Ловеч, Пазарджик и Пловдив. Количества за денонощието ще са около 15-25 л/кв.м., локално до 40-50 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Остава опасността от наводнения, за която от дни предупреждава Министерство на околната среда и водите. Възможни са повишения на водните нива на реките Нишава, Ерма, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, горните течения на Вит, Осъм и Янтра, по поречията на Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

От Министерството предупреждават гражданите да бъдат внимателни, да се информират за метеорологичните условия и да следват съветите на компетентните органи.

През деня в събота по-значителни количества дъжд се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Ще духа слаб източен, в източната половина от страната умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

Над планините ще бъде облачно, дъждовно и ще прегърми. По-значителни ще са явленията в западната половина на Стара Планина, в Рила и Пирин. Ще духа умерен и силен вятър от изток-югоизток.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и ще превалява. След пладне над северното крайбрежие облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 24°– 25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

#дъжд #България #жълт код #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници