Тотев: Щях да умра! Пловдив е бил и ще бъде столица

Тотев: Щях да умра! Пловдив е бил и ще бъде столица
Да спрем с пловдивския нихилизъм, призова кметът Иван Тотев в Деня на Съединението
A A+ A++ A

В изключително добро настроение чества деня на Съединението пловдивският кмет Иван Тотев, констатираха местните медии. След вчерашния триумф, с титлата Културна столица на Европа и много емоции кметът не криеше усмивката си. Той честити тройния празник на всички пловдивчани.

"Преди 129 години на този ден пловдивчани взимат съдбоносно за града и държавата решението, с което се отказват от тази привилегия да живеят в столичния град, за да може всички ние, заедно, да живеем в една по-богата, по-красива и обединена България. Точно след 129 години пловдивчани се обединиха също под символа Заедно и възвърнаха самочувствието на Пловдив като столичен град. Огромен успех е титлата Културна столица на Европа, дошъл в резултат на труда на всички наши съграждани, на пловдивчаните тук и извън пределите на града ни. Направиха така, че в навечерието на 130-годишния юбилей от Съединението догодина ние да поведем града по един нов път, който поставя Пловдив на европейската карта", каза градоначалникът след молебена в катедрала Св. Богородица.

За да спечелим разбъркахме цялата културна политика. Бяхме на косъм да ни разкъсат, но рискът бе оправдан, коментира кметът след триумфа.

"Щях да умра! Не го крия! Мислех си само - дано не падна тук, пред камерите. Когато дойдоха да ме поздравят, а очите ми бяха насълзени, се чудех как да се сдържа, тъй като обективите бяха впити в мен. Невероятна емоция, изключително вълнуващ момент. Един от най-красивите в живота ми" - така Иван Тотев сподели пред "Под тепето" емоциите си след обявяването на Пловдив за Културната столица на Европа за 2019-та.

"Няма защо да крием. Всички плакахме от щастие. Толкова много желаехме тази титла, целият град я желаеше. Това е триумф на Пловдив Заедно. Не е лична победа на когото и да било - победа на Заедно-то е!. Докато се чудех как да скрия сълзите в очите си от камерите, екипът на фондацията пред мен ревеше. Всички реваха. Момичетата буквално припадаха. Наистина невероятна емоция", радва се градоначалникът.

От днес да спрем с типичния пловдивски нихилизъм, призова кметът

Появилите се, макар и малко негативни коментари, че градът ще е съпътстваща столица на културата, кметът коментира така:  Искам до тук днес да спрем с типичния пловдивски нихилизъм. Ние живеем в столичен град, винаги сме били такъв в 8 хилядите години история на Пловдив. Пловдив е бил столица, е столица и ще бъде столица.

Няма време за почивка, започваме още от понеделник работата за реализирането на тази програма, спечелила сърцата и умовете на журито, обяви Тотев.

Той не скри, че едно от нещата, направило силно впечатление на комисията, е реалистичния бюджет на Пловдив. "Имаме уникалната комбинация между средства и събития, между програма и културна инфраструктура. Бюджетът ни е близо 38 милиона евро, като има няколко източника на финансиране - награден фонд от Европейската комисия - 1,5 милиона евро, 10 милиона евро, гарантирани от държавата, общински средства и такива от частния бизнес. Имаме и възможности за допълнително добавено финансиране, което се хареса и на самото жури.

Той подчерта, че е поел ангажимент пред журито, че общинската фондация Пловдив 2019, която подготви кандидатурата и която ще изнесе организацията до 2019-та година, ще продължи да съществува и след това, като отново ще играе основна част в културния живот на Пловдив.

Източник: Под тепето

#Пловдив #Иван Тотев #кмет #културна столица на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници