Съединението прави силата

Съединението прави силата
A A+ A++ A

Стотици хора присъстваха на възстановката на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, подготвена от пловдивския комитет "Родолюбие". Около 80 души, облечени в традиционни за времето преди 129 години облекла и с автентично оръжие пресъздадоха атмосферата от 6 септември 1885 година в града под тепетата. Калоферски гайдари допълваха звуково спектакъла.

Във Варна празнично шествие изведе хората до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където бе отслужена заупокойна молитва и положени венци с военен ритуал.

 В София годишнината бе отбелязана пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.  Това става след като  Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния  управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: "Съединението прави силата"

"Ден, в който си спомняме за всички труженици на Съединението". Това каза Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод днешния празник на тържествения молебен, който отслужи в църквата "Св. Богородица".

Митрополит Николай припомни в словото си, че няма труд и усилие, които да не се увенчаят с успех, но за целта трябва да се подхранва любов към Бог. Той припомни и, че в телеграмата, с която княз Александър Батенберг обявява Съединението на България, завършва с думите "Бог да е с нас".

По думите на Негово Високопреосвещенство преди 129 години дейците на Съединението са били обединени около идеалите. Това им е помогнало. Така трябва и днес да бъде обединена нацията ни.

Сред официалните лица на молебена бяха кметът Иван Тотев, председателят на ОбС Илко Николов, областният управител Розалин Петков, зам.-кметовете, районни кметове, общински съветници, народни представители и други.

В Пловдив за тържествата за Съединението по-късно пристигнаха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Герги Близнашки. От 20.30 часа на площад "Съединение" бе традиционната тържествена заря - проверка с участието на представителни блокове на Сухопътните войски и наВоенновъздушните сили.

"Призовавам кандидатите за народни представители да не разделят и противопоставят гражданите и да не дестабилизират държавата, а да бъдат честни към хората и да не забравят, че властта не е цел, а средство да бъдеш полезен за нацията", отбеляза в словото си държавният глава.

#Съединението #Пловдив #митрополит Николай #Батенберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници