Ебола достигна и до Македония?

Ебола достигна и до Македония?
Има съмнения за заразени с ебола и в Македония. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Студенти от Нигерия, вероятно заразени със смъртоносния вирус ебола, пристигнали в съседна Македония на 4 септември, предаде Радио Свободна Европа в програмата за Македония.

От министерството на здравеопазването са съобщили, че на летище „Александър Македонски“ са влезли осем нигерийски студенти, от които двама били хоспитализирани в болницата в Скопие заради съмнения, че за заболели от ебола.

Междувременно маймуни бяха успешно ваксинирани срещу заразата. Инжектиране с ваксината, базирана на вирус, причиняващ хрема при шимпанзета и макаци, им е дало „пълна защита в краткосрочен план и частично в дългосрочен план“ срещу ебола, отбелязват авторите на изследването в списанието „Нейчър медисин“ (Nature Medicine).

Последвалата реваксинация дала „устойчив имунитет“.

За авторите на изследването това е първата демонстрация на устойчива защита срещу вируса на ебола, причинил епидемията, която отне живота на повече от 2 хил. души в Западна Африка, според СЗО.

Ако бъде одобрена, „тази ваксина ще бъде от полза за хората“ по време на епидемии и в случаите на професионално излагане в болници или лаборатории, заявиха изследователите.

#ебола #Нигерия #Македония #ваксина #вирус #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници