"Алфа рисърч": Махалото се мести в център-дясно

"Алфа рисърч": Махалото се мести в център-дясно
A A+ A++ A

Сериозен шанс за дясноцентристко управление вижда в началото на предизборната кампания социологическата агенция "Алфа рисърч". Сондажите за електоралните нагласи месец преди предсрочния вот сочат преднина на ГЕРБ и възможност за сформиране на парламентарно мнозинство между ГЕРБ и РБ.

Пет партии засега изглеждат сигурни участници в следващото Народно събрание, катоп арламентарните мандати биха се разпределили приблизително в следните припорции: ГЕРБ – между 105 и 110, БСП – между 63 и 68, ДПС – 35 - 38, Реформаторски блок – около 16, „България без цензура“ – около 13.

Запазва се висока степен на негативизъм (80%) към модела на досегашното управление, констатират социолозите. Това според тях означава, че образно

Махалото се мести в център-дясно

При засилените нагласи за излъчване на стабилно правителство с ясна парламентарна подкрепа лидер в електоралните предпочитания на избирателите е ГЕРБ. След евроизборите подкрепата за тази партия продължава да нараства и към момента се измерва с 36,2% от твърдо решилите на гласуват.

При БСП няма промяна спрямо май - 22,5% от решилите да гласуват. ДПС влиза в кампанията с твърдия си електорат от 12,1% и това отрежда на партията стабилно място като трета политическа сила.

Реформаторският блок влиза в предизборната кампания с  увеличени шансове за място в следващия парламент - 5,2% от твърдо решилите да гласуват.

"България без цензура“ е единствената формация със силно ерозирала подкрепа от евроизборите досега. С 4,4% тя запазва шансове за парламентарно представителство, но кампанията ще бъде решаваща дали те ще се реализират.

На старта на предизборната кампания 3,2 – 3,3 млн. избиратели заявяват намерение за участие в предстоящия парламентарен вот. Ако тази нагласа се запази, резултатът би бил по-ниска активност в сравнение с предишните парламентарни избори от 2013 г.

Около 20% от избирателите все още се колебаят дали да гласуват и ще вземат своето решение в хода на кампанията.

Шансовете за повече от пет партии в парламента биха нараснали, ако се активизира наказателен вот срещу БСП не само в десния, но и в левия и националистически спектър, ,но този процес все още твърде слаб.

Две формации на изборния праг от 4%: АБВ (3,9%), Патриотичен фронт (3,7%).

Към тази група с малко по-ниска подкрепа се присъединява и Атака (2,9%). Сред останалите регистрирани участници по-различими са позициите на „Движение 21“ на Татяна Дончева (1,5% от решилите да гласуват) и коалиция „Десните“ с 1%.

При такъв развой може да се стигне до по-голям брой формации в парламента, с произтичащите от това рискове пред сформирането на мнозинство и излъчване на стабилно правителство.

Социолозите от "Алфа рисърч" регистрират продължаващ

Песимизъм за развитието на страната и дефицит на доверие в държавните институции

Страната е в тежка ситуация и се нуждае от стабилно управление за преодоляване на кризата са доминиращите нагласи във всички социални групи.

След оставката на кабинета „Орешарски“ единствено президентът Росен Плевнелиев има ръст в доверието (28%).

Дейността на служебния кабинет е непозната за всеки втори избирател в страната, останалите са разделени в оценките си - 20% положителни и 24% отрицателни.

Активните в усилията за разрешаване на един от ключовите проблеми на годината - КТБ - институции акумулират силна критика

Доверието в БНБ (11%) и главния прокурор Сотир Цацаров (15%) е силно ограничено.

Мнозинството от българските граждани – 54% - смятат, че проблемите няма да се ограничат до една банка,

Досегашните управляващи -  с различна перспектива след вота


БСП не задълбочава негативната тенденция от евровота, но все още е изложена на риск от изтичане на гласове. Социалистите получават подкрепата на 22,5% от твърдо решилите да гласуват в парламентарните избори. За разлика обаче от основния им противник ГЕРБ, техните възможности за разширяване на електоралното влияние са силно ограничени, тъй като продължават да търпят негативите от управлението на кабинета „Орешарски”.

Потенциален риск за протестен вот срещу БСП има и от дясно, и от ляво

Поради това, очертаващата се интрига пред БСП е какво ще направят разочарованите й симпатизанти - дали няма да отидат до урните, или ще дадат гласа си за други леви или националистически формации - АБВ, Патриотичен фронт, „Движение 21” на Т. Дончева.

При ДПС интрига няма – влиза в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще запази тази си позиция до края. Движението получава традиционната си подкрепа (12,1% от решилите да гласуват към момента), независимо от сериозните имиджови проблеми и политическа изолация, в която изпадна през последните месеци.


Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства. Изследването е проведено в периода 31.08 – 05.09. 2014г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

#избори #управление #"Алфа Рисърч" #сондажи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници