Оцениха щетите в Мизия за над 5 млн. лева

Оцениха щетите в Мизия за над 5 млн. лева
Щетите в Мизия се оценяват на над 5 милиона лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Щетите след потопа в Мизия се оценяват за близо 4,5 млн. лв. върху данъчна основа, каза кмета на пострадалия град Виолин Крушовенски. В началото на август са били наводнени 828 къщи, а 120 от тях са негодни за живеене, установила комисията от експерти, оценявала щетите. От тях 27 къщи са напълно срутени, предстои пък да бъдат съборени още 98 къщи, за да бъдат построени отново. 

Разходите, необходими за покриване на щетите в публичния сектор като училища, детски градини, пътни съоръжения, мостове, улична настилка и за изграждане на временното селище от фургони, надхвърлят 1,2 млн. лв. Все още не е направена сметката за нужните средства по изхранването на пострадалато население в продължение на месец.

"Отказахме се от първоначалното намерение полевата кухня да бъде заместена от кетърингова фирма от Козлодуй, защото няма възможност да ни бъдат признати разходите при подобен договор, каза зам.-кмета на Мизия Николай Нековски. - Затова ще търсим начин да храним останалите без подслон хора чрез приготвяне на храна в съществуващите в двете ни училища кухни, чиято дейност вече се възстановява."

Във вторник от Мизия си тръгна полевата кухня, чрез която военните приготвяха топла храна за близо 600 души. От кризисния щаб установили, че вече половината от тях могат да си приготвят храна в къщи с предоставенити от БЧК продукти и дарения от храни, постъпили от цялата страна. 

 

#Мизия #Николай Нековски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници