Сашо Дончев: Очевидно е, че има умишлени действия срещу КТБ (обновена)

Сашо Дончев: Очевидно е, че има умишлени действия срещу КТБ (обновена)
Сашо Дончев, председател на УС на БСК
A A+ A++ A

Гуверньорът на БНБ Иван Искров ще представи на 21 септември цялостен доклад за Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Сашо Дончев, председател на УС на БСК на излизане от среща в кабинета на главния прокурор, посветена на проблемите след затварянето на кредитната институция.

На срещата присъстваха финансисти, работодатели и синдикални лидери.

„Очевидно е, че има умишлени действия срещу КТБ и организатори на тези действия“, каза Сашо Дончев. Според него и главният прокурор не знае още подробности, но „при всички случаи става дума за пари“.

БНБ е допуснала определени пропуски, смята бизнесменът. Той увери, че при главния прокурор днес са били хора, които не са лично заинтересовани от бъдещето на КТБ, но това не важи за членовете на неговата организация, чийто бизнес силно е пострадал от затварянето на банката. 

Темата на разговора е била съдбата на КТБ. Дончев не отрече, че срещата е била провокирана от изказванията на главния прокурор по-рано тази седмица. „Но идеята за днешния разговор беше наша“, подчерта Сашо Дончев.

Мнението на участниците, изразено пред главния прокурор Цацаров, е било, че банката трябва да бъде оздравена и да бъде направено всичко възможно тя да отвори врати.

Според Дончев на този етап няма как това да стане без използването на публични средства. „Но ако ситуацията продължи, както е сега, след известно време тя няма да може да бъде спасена и с публични средства“, отбеляза той.

До два дни Цветан Василев внася предложение за оздравяване на КТБ.

Междувременно адвокатът на мажоритарния собственик на затворената банка Константин Симеонов каза пред медиите, че в сряда или четвъртък в БНБ ще постъпи предложение за оздравяването на КТБ от страна на Цветан Василев.

Защитникът не коментира подробности от документа, отбеляза само, че се търсят инвеститори, които да набавят средства, за да се върнат парите на вложителите в банката.

По-късно от прокуратурата пуснаха официално съобщение за състоялия се разговор, в което се казва, че пред главния прокурор и министъра на финансите участниците в дискусиите са изложили своите експертни виждания за начина на оздравяване на КТБ и защита на вложителите. Била е подчертана необходимостта от незабавно започване на диалог по тези теми с ръководството на БНБ.

Наказателното производство срещу длъжностни лица от КТБ АД не е било предмет на обсъждане, сочат още от държавното обвинение и подчертават, че "ръководството на прокуратурата не е поемало каквито и да е ангажименти от името на управителя на БНБ, включително и относно конкретни срокове за действия от страна на Централната банка".

От БНБ също направиха корекция на съобщената дата за цялостен доклад, като припомниха, че на 31 юли е бил обявен крайният срок, който се дава на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, и техните доклади се очакват до 20 октомври.

#Корпоративна търговска банка #КТБ #Сашо Дончев #главния прокурор #Цацаров #адвокат #Константин Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници