Азербайджан строи TANAP през април 2015 г.

Азербайджан строи  TANAP през април 2015 г.
Държавната нефтена компания на Азербайджан (ГНКАР) планира през април 2015 г. да започне строителството на транс-анатолийския газопровод (TANAP). Снимка: mingas.ru
A A+ A++ A

Държавната нефтена компания на Азербайджан (ГНКАР) планира през април 2015 г. да започне строителството на транс-анатолийския газопровод (TANAP), съобщи президентът на компанията, Ровнаг Абдулаев, предаде Интерфакс.

В момента компанията продължава да купува земя за строителството на газопровода, а също се занимава с организацията на търг за съоръжения за три строителни лагера. До края на годината се планира да се проведе търг и да се изберат контракторите, които от първи април 2015 г. ще започнат наземна работа за прокарването на газопровода, е уточнил Абдулаев.

TANAP трябва да транспортира азербайджански газ от находището в Шах-Дениз от турско-грузинската граница до западните граници на Турция. Предполага се, че тръбопроводът ще има капацитет да доставя 16 млрд. куб. метра газ на година, от които 10 млрд. ще са предназначени за Европа, а останалите 6 за Западна Турция.

TANAP ще струва около 10-11 млрд. долара. Участници са ГНКАР (58%), British Petroleum (12%) и турската Botas (30%).

#Азербайджан #Шах-Дениз #ГНКАР #Турция #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници