Репресирани през комунизма се събраха пред НДК

Репресирани през комунизма се събраха пред НДК
Представители на Алтернативния Синод на БПЦ отслужиха молебен за загиналите по време на комунизма. Снимка на автора.
A A+ A++ A

Репресираните от комунистическия режим в България и техни наследници се събраха на протестен митинг пред параклиса и черните плочи,с жертвите на комунизма, в градинката пред НДК. Събитието беше организирано по повод годишнината от преврата от 9 септември 1944 г.

Молебен за заупокой на загиналите отслужи представителят на Алтернативния Синод на Българската православна църква, Неврокопски митрополит Гервасий, в съслужение с други монаси и свещеници.

„Отбелязваме 70 години, откакто над благословената българска земя падна комунистическият мрак. Несъвместима с Християнството, комунистическата идеология донесе непоправими страдания на българското духовенство и на българския народ, на вярата и любовта към Спасителя Господ Иисус Христос, на любовта към човека и упованието”, посочи алтернативният Неврокопски митрополит Гервасий.

Лектори припомниха, че трябва да се прощава, а не да се търси мъст, но историята трябва да се помни и да не се забравя, за да не се повтарят грешките от миналото.

На събитието присъстваха също и министърът на външните работи Даниел Митов, заместник-председателят на Столичния общински съвет Вили Лилков, кандидат-депутати и политици, граждани и интелектуалци от София и страната.
По-късно присъстващите тръгнаха на шествие от градинката пред НДК до паметника на Съветската армия.

#България #синод #Даниел Митов #Вили Лилков #Гервасий #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници