Apple Pay позволява плащане с iPhone и Apple Watch

Apple Pay позволява плащане с iPhone и Apple Watch
A A+ A++ A

Потребителите на iPhone 6 и iPhone 6 Plus, както и на iPhone 5, iPhone 5c и iPhone 5s с часовника Apple Watch, ще имат възможност да плащат за покупките си с мобилните си устройства в магазини в целия свят. Системата за разплащане използва технологията NFC, а в нея са въвлечени още специален чип, наречен Secure Element, съхраняващ криптирана информация за кредитните карти на потребителя и сензора за отпечатъци Touch ID в телефоните с такъв.

Според компанията активирането на Pay е лесно и става просто с добавяне на данни за кредитните карти на потребителя в акаунта му в iTunes Store. Поддържат се American Express, MasterCard и Visa карти, издадени от повечето популярни банки. Apple твърди, че Pay ще намали и измамите, тъй като служителите в търговските обекти няма да имат достъп до номера на картата и името върху нея. При добавяне на карта в Pay номерът й не се пази в сървърите на Apple или в устройството.

Вместо това към нея се асоциира уникален номер (Device Account Number), който се криптира и се запазва в Secure Element в iPhone или Apple Watch. Всяка транзакция се оторизира с еднократен уникален номер, свързан с DAN, и вместо да се ползва кодът за сигурност върху задната страна на картата, Apple Pay създава динамичен код за сигурност, който валидира плащането. При онлайн покупки се използва Touch ID.

Технологията ще е достъпна през октомври за потребителите в Щатите чрез допълнителен ъпдейт на iOS 8 и ще може да се използва с iPhone 6 и iPhone 6 Plus, тъй като продажбите на Apple Watch ще започнат в началото на следващата година. Компанията ще пусне и API за интегриране на новата система в приложенията за iOS. В Щатите безконтактите разплащания ще се приемат в магазините на Apple, търговци като Bloomingdale's, Disney Store и Walt Disney World Resort, Duane Reade, Macy's, McDonald's, Sephora, Staples, Subway, Walgreens и Whole Foods Market. В допълнение, в страната ще има над 220 000 търговски локации, поддържащи технологията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници