Нов дълг от 5 млрд. лв. спасява бюджета

Нов дълг от 5 млрд. лв. спасява бюджета
A A+ A++ A

Финансовото министерство подготвя спешна актуализация на бюджета, за да бъдат посрещнати належащите плащания до края на годината.

Планът е да бъде емитиран нов дълг от 5 млрд лв. В актуализираният вариант на държавната сметка ще бъде записан дефицит 4,2% на касова основа.

Финансистите обмислят две емисии по 2,5 млрд.лв. през ноември и декември. Най-вероятно книжата ще се продават на вътрешния пазар, твърдят източници пред "24 часа", като единият от двата дългови пакета може да емитира Фондът за гарантиране на влоговете в банките с държавни гаранции. Вече били сондирани мнения с банки, пенсионни фондове и застрахователи, за да се провери наличието свободни пари.

Според последните изчисления неизпълнението на приходите от митниците ще достигне 1,3 млрд. лв. при прогнозно неизпълнение 400-600 млн.лв.

Най-големи затруднения идват от няизвестността около спрените европейски пари. Очаква се плащанията по една от двете временно замразени програми да тръгнат в началото на ноември. Възможни са обаче нови 200 млн.лв. загуби заради нередности по проектите, открити при текущи одити на други програми извън спрените 153 млн.лв. по околна среда и регионално развитие.

"Не изключвам вероятността дефицитът да е над 3%. Предполагам, че в актуализирания бюджет ще има и средства за банковата система. Не съм видял текста. Ще го обсъдим със социалните партньори в понеделник, за да го гласуваме в сряда, и да го внесем в новия парламент", коментира служебният премиер Георги Близнашки.

#дефицит #бюджет #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите