Прокуратурата получи антинаградата "Катинар"

Прокуратурата получи антинаградата "Катинар"
Снимка: prb.bg
A A+ A++ A

Прокуратурата получи антинаградата "Катинар" за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за цялостна и задълбочаваща се непрозрачност на нейната работа, предаде бТВ.

Конкретни примери за това са отказите да се разкриват имената на наблюдаващите прокурори по знакови дела, да се предоставят отчетните доклади за последните 10 години на основание служебна тайна (макар един от тях да е публикуван в интернет), отказите да се предоставят докладите относно злоупотреби със специални разузнавателни средства с необосновано позоваване на служебна тайна. 

Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи днес наградите за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

С приза "Вързан ключ" за най-абсурден случай на достъп се сдоби Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Заявителите могат да получават информация по електронен път от ведомството само ако предварително подпишат протокол на място в министерството.

107 институции получиха "Срамота" за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 535 институции.

 

#прокуратура #получи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници