Анализатори очакват Samsung да обяви рекордно ниска печалба

Анализатори очакват Samsung да обяви рекордно ниска печалба
A A+ A++ A

Третото тримесечие може да се окаже трудно за корейския гигант Samsung по отношение на печалбата, смятат пазарни анализатори. Според тях около 7 октомври, когато компанията обяви финансовите резултати за тримесечието, тя ще отчете най-ниската си печалба от почти 3 години насам, но през последното ще започне да възстановява позициите си.

Някои анализатори дори смятат, че за пръв път от 3 години насам подразделението за полупроводници може да донесе повече приходи отколкото това за мобилни телефони, което досега носеше повечето от парите на компанията, пише Reuters. Според много инвеститори и анализатори дните на големи печалби от мобилния бизнес са свършили като Apple са грабнали лъвския пай от приходите във високия пазарен сегмент, а китайските компании на евтини и функционални смартфони като Lenovo и Xiaomi са завзели по-евтините пазарни сегменти.

Това не значи, че Samsung ще последва съдбата на Nokia, която в началото на годината продаде мобилния си бизнес на Microsoft. Корейците са известни със способността си на бърза реакция на направените грешки и вече работят по сериозно обновяване на продуктовото си портфолио, което ще дебютира в началото на следващата година. "Гледахме на пазара на смартфони като на сблъсък между Apple и Samsung, но се оказва, че на практика е Apple срещу Android", казва анализатор от IBK Securities. Според него Samsung е прибирал повечето печалби от Android заради лошата работа на конкурентите, но това вече не е така и разликата между корейците и техните конкуренти вече е много малка.

Според президента на Samsung Д. ДЖ. Лий възстановяването на мобилния бизнес ще е бързо като посочва, че предварителните поръчки за Galaxy Note 4 са по-добри от тези за предшественика му. Въпреки тези оптимистични прогнози акциите на компанията поевтиняха до най-ниската си стойност от лятото на 2012 година, а анализатори от анкета на Thomson Reuters смятат, че печалбата за тримесечието ще намалее с 45% до около 5,2 милиарда долара. Сред причините за това се посочват липсата на големи хардуерни премиери през периода и високите маркетингови разходи за разчистване на непродадените наличности.

http://www.businessinsider.com/r-samsung-electronics-profit-seen-bottoming-in-third-quarter-ahead-of-slow-recovery-2014-10

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници