Шаламанов не се ангажира с тезата за саботаж

Шаламанов не се ангажира с тезата за саботаж
A A+ A++ A

Военният министър в служебния кабинет Велизар Шаламанов не се ангажира с тезата, че трагедията в барутната фабрика в Горни Лом е резултат от саботаж.

Това неочаквано предположение направи собственикът на фирмата "Видекс" Валери Митков, който загуби сина си в експлозията.

„Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод", посочи Митков пред Нова тв. Според него противопехотни мини са били активирани на няколко места в цеха от бризантно взривно вещество. "По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, уеден е Валери Митков. 

Според него не е задължително активацията на експлозивите да е станала от цеха. „Това е можело да бъде инициирано, както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете”, обяснява Митков.

Помолен да коментира тази версия, Велизар Шаламанов каза пред БНТ, че ангажиментът на Министерството на отбраната не е в провеждане на разследването, то е при други институции.

"Министерството на отбраната реагира изключително бързо с предоставяне на експертиза, с предоставяне на специализирана техника – от безпилотни самолети до робот, плюс специализирани мешини за навлизане, реакция от Военномедицинска академия. А що се отнася до издаването на лиценза и контрола, аз вече го заявих и съм твърдо на мнението, че контролът трябва да бъде подобрен чрез периодични проверки на фирмите, които имат лиценз и едно електронно следене на всичките тези проверки, така че при натрупване на нарушения и при забелязване на отклонения да има механизъм за санкциониране и това да бъде много прозрачно за всички институции, които са ангажирани", каза министърът.

Шаламанов увери, че военното ведомство ще осигури най-добрите експерти по взривни вещества и по утилизация на прокуратурата и по този начин да даде своя принос за разкриване на реалните обстоятелства.

"Но това е задача на прокуратурата, на следствието", подчерта министърът.

Колкото до недопускането на подобни случаи - това е работа на специалните служби, каза още той. "След като Военното контраразузнаване беше изведено от Министерството на отбранана, ние нямаме такива правомощие и това е изцяло в ръцете на ДАНС", каза Шаламанов.

#Велизар Шаламанов #Горни Лом #експлозия #Валери Митков #саботаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници