Царят показва събрани от него карикатури, пише мемоари

Царят показва събрани от него карикатури, пише мемоари
A A+ A++ A

Управлението на Симеон Сакскобургготски е оспорвано от мнозина. Едно обаче е сигурно - след връщането си в България и влизането във властта бившият премиер е започнал да събира всички карикатури, в които е герой.

През годините събрал 100 рисунки, публикувани основно във вестниците. Има и такива, които е получавал лично.

Автори са предимно български художници, сред които изявени имена като Ивайло Нинов, Христо Комарницки, Анри Кулев и Стефан Попа.

Част от тази лична колекция ще бъде изложена от днес до 9 ноември в галерия "Кредо Бонум" (ул. "Славянска" 2), в София, по инициатива и на Либералния институт за политически анализи (ЛИПА).

Сергей Станишев най-често присъства в карикатурите до Симеон, защото след края на мандата на НДСВ през 2005 г., БСП сформира кабинет с НДСВ и ДПС, и управлява в тройна коалиция в следващите четири години.

“Умението да се шегуваш с несгодите в живота, да можеш да приемаш с хумор житейските ситуации и да гледаш с доза ирония на самия себе си са неоценими качества за всеки от нас”, смята Симеон Втори. Разкрива също, че в момента пише своите мемомари.

Чрез експозицията иска да изкаже своята признателност и да подкрепи авторите за тяхната остроумност и находчивост.

Колекционирането на карикатури е семейна черта на българската царска фамилия. Борис Трети, бащата на Симеон, имал същото хоби, но нищо от него не е запазено. Там преобладавали рисунките на големите Александър Жендов и Илия Бешков.

#изложба #карикатури #карикатура #Симеон Сакскобургготски #Ивайло Нинов #Христо Комарницки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"