Калфин: Доходите трябва да се увеличат

Калфин: Доходите трябва да се увеличат
Снимка: Нова
A A+ A++ A

Доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин в ефира на Нова телевизия.

По повод предложението на Йордан Христосков минималната работна заплата да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.

Социалният министър отново лансира идеята си за въвеждане на минимална почасова ставка. Той предложи тя да достигне 4 лв. на час.

Калфин обяви, че в момента се водят разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите.

"Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден", заяви Ивайло Калфин. Той обаче не се ангажира с прогнози дали това би станало или не.

Относно възрастта за пенсиониране, социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.

По думите му възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други.

"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България", допълни Калфин. 

#Ивайло Калфин #пенсии #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »