Христо Иванов: С Цацаров трябва да правим реформа, а не скандал за медиите

Христо Иванов: С Цацаров трябва да правим реформа, а не скандал за медиите
Христо Иванов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-доброто, което може да се случи оттук-нататък, е прокуратурата да излезе със собствени предложения за това как да се реорганизира нейната работа и начинът й на функциониране в рамките на съдебната власт, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Министър Иванов е категоричен, че репликите, които си размениха в сряда с главния прокурор Стотир Цацаров, са част от един нормален диалог между власти и институции в едно демократично общество. Цацаров изригна срещу министъра на правосъдието заради твърдението му, че последните скандали, свързани с изчезналите тефтери на Филип Златанов и системата за разпределението на съдебни дела са "тежки медицински показатели за системата". Сотир Цацаров поиска обяснение за медийните изяви на министъра, в които той изразява и очакване за "обективно негативен" доклад на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешните работи.

„Важна е, разбира се, границата, която трябва да се спазва. Във всяка една правова държава има ясно разграничения между властите, допълни министърът и уточни, че общата цел на всички е да се придвижи съдебната реформа напред с цената на всички възможни усилия.

„Ако ви звуча меко, то това е, защото трябва да осигурим реформата в съдебната система, а не скандала за медиите“, обясни Иванов.

„По някаква причина основното внимание върху стратегията отиде върху тази международна експертиза, която не е най-важното. Най-важното е призивът за нов организационен модел на прокуратурата, върху който трябва да се фокусираме. Надявам се инициативата оттук нататък да бъде поета от прокуратурата“, каза министърът.

Попитан за казуса с „тефтерчето на Филип Златанов”, министър Иванов заяви, че никога не е имало идея да се търси сметка на прокуратурата, а да се търси изясняване на ситуацията и уточняване на фактологията около нея. Той отказа да коментира политическите изказвания около този казус, който може да бъде оценен като изключително лош сигнал за потенциала на България за ясен прогрес в съдебната реформа.

#Христо Иванов #Иванов #Сотир Цацаров #Цацаров #реформа #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"