Ученици спечелиха награди за изобретения

Ученици спечелиха награди за изобретения
Победителите в конкурса "Млад изобретател" Снимка: Българска стопанска камара
A A+ A++ A

18-годишният Григори Добри Матеин, възпитаник на Немската езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” (гр. София), както и учениците от МГ „Баба Тонка“ (гр. Русе) Михаил Станев (на 17 г.) и Симеон Стефанов (на 16 г.) са победителите в тазгодишния конкурс „Млад изобретател“. Домакин на събитието бе Българска стопанска камара.

Григори ще получи пълно оборудване (уреди и инструменти), за да доразвие разработката си „Получаване на информация за състава на течности по шума, който издават при загряване“. Резултатите от този вид изследване биха могли да послужат за изследването на отпадни води, на замърсени реки, както и съдържанието на кръвта, ако в нея има вещества извън допустимите стойности.

Михаил и Симеон също ще получат оборудване за усъвършенстване на изобретения от тях “НавиСкоп” - първото по рода си Андроид приложение, чиято главна цел е да навигира позиционирането на телескоп към дадено космическо тяло и да улесни процеса на настройването му. Приложението може да се използва, както за развлечение, така и при изучаване на физика и астрономия в училищата.

Второто място в конкурса спечелиха Атанас Господинов и Николай Даков от Образцова математическа гимназия, гр. Пловдив, за разработката си „Софтуер за симулиране на социални ситуации“.

Третата отличена разработка е на Слав Радев (на 17 г.) и Петър Костов (на 18 г.), ученици от ПМГ “Добри Чинтулов”, гр. Сливен. Проектът е в областта на триизмерното сканиране и моделиране. „Easy 3DSC“ представлява 3D скенер и е съвкупност от иноваторско хардуерно и софтуерно решение, което намира приложение при ре-инженеринг на машинни детайли, фрезоване с машини с ЦПУ, измерване износването на детайли, измервания на сложни форми и разстояния, цифрови копия на макети или музейни експонати, мащабиране на обекти и др.

Освен плановете за развитие на идеите си, победителите в конкурса споделиха, че отличените проекти вече са успели да привлекат вниманието на водещи компании, университетски и изследователски центрове в Германия, Полша, Великобритания, САЩ, Холандия и др.

#изобретатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »