Домът на пророка Мохамед в Мека става кралски дворец

Домът на пророка Мохамед в Мека става кралски дворец
A A+ A++ A

На мястото, където се твърди, че се е родил пророка Мохамед в Мека, Саудитска Арабия, ще бъде построен огромен кралски дворец, съобщава "Индипендънт".

Властите в Мека са изготвили многомилиарден строителен проект в свещения град. За целта вече бяха разрушени стотици исторически паметници. Реализирането на проекта започна преди няколко години и основната му цел е разширяването на ал-Масжид ал-Харам, Великата джамия, за да може да събира без проблеми милионите поклонници, които идват всяка година в свещения град за поклонение, каквото всеки мюсюлманин трябва да извърши поне веднъж в живота си в Мека.

Ислямът има няколко свещени града — Мека, Медина и Йерусалим, но най-свято е родното място на Мохамед, мястото, където идва Ислямът като религия. Пророкът се преселва (хиджра) от там и се премества в Медина през 622 година. Както и в Медина, в Мека могат да влизат само мюсюлмани. Градът е известен и с това, че мюсюлманите се кланят пред Аллах винаги в посока към Кааба в Мека. Поради големите маси поклонници, които посещават града всяка година, името му е станало нарицателно за място, към което се стремят и събират много хора.

Жителите на Свещения град не са съгласни с разрушаването на стотици исторически сгради и паметници, за да се осигури необходимата площ за разширяване на великата джамия.
Според Института на Персийския залив, който се намира във Вашингтон, около 95% от преживелите столетия сгради в Мека са били разрушени, за да ги заменят луксозни хотели, жилищни сгради и търговски центрове.

Ислямски историци се опасяват, че до края на годината е много вероятно да бъде разрушена и къщата на Маулид, в която се твърди, че се е родил пророка Мохамед през 570 година от новата ера.

Мека се извисява на 277 метра надморска височина и отстои на около 80km от Червено море. Централната част на града е разположена в планински коридор, който често се нарича котловината на Мека. Районът включва долините Ал Таним, Абкар и Баках. Географският център на Мека е районът около Масджид ал-Харам, който де факто включва по-голямата част от Стария град. Главните пътища в Мека преминават в близост до джамията както следва - Ал Муда'х и Сук ал-Лаял северно разположение и Ас-Сук Асагир с южно разположение. Попадайки под властта на саудитските араби градът се разраства във всички посоки, а голяма част от стария е разрушена, за да освободи място за нови пътища и постройки. Общата площ на метрополен регион Мека възлиза на около 1,200km2.

#Мека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »