Слух: Sony готви революционен фотосензор, може да го ползва първо в Xperia

Слух: Sony готви революционен фотосензор, може да го ползва първо в Xperia
A A+ A++ A

От сайта Sony Alpha Rumors идва интересна информация за плановете на Sony по отношение на фотосензорите и  ако се окаже истина, може да промени сериозно света на фотографията. Според нея японската компания се кани догодина да представи нов тип фотосензор, който ще замени досега използваната технология RGB Bayer с нова, наречена APCS (Active-Pixel Color Sampling). В съпътстващото новината изображение се посочват детайли за 1.5-инчов сензор с 4,8 милиона пиксела, всеки от които ще е в състояние да регистрира пълна информация за цветовете чрез подвижен цветен филтър.

Така вместо да има 4 RGBG пиксела, каквито се използват при Bayer сензорите, всеки пиксел от APCS сензора ще може да запише пълната информация, без да е нужна интерполация. Подобен дизайн ще позволи пикселите да имат много по-големи размери в сравнение с Bayer сензор със същата резолюция, което на свой ред ще доведе до улавянето на повече електрони и разширяването на динамичния диапазон при намаляване на нивата на шум. Освен това няма да има проблеми с появата на ефекта на моаре и нуждата от добавяне на Anti Aliasing филтър.

 Ще е възможно и създаването на сензори с много висока резолюция. Сред другите плюсове на APCS сензора са възможност за ползване на глобален електронен затвор, което ще елиминира желе ефекта при снимане на видео и запис на 2K видео със скорост 16 000 кадъра за секунда. Според сайта сензорът може да се появи първо в Xperia Z4 през следващата година, а по-късно ще намери място и при фотоапаратите Alpha.

Източник: Sony Alpha Rumors

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »