Кристалина с опит да потуши страстите на Острова спрямо ЕС

Кристалина с опит да потуши страстите на Острова спрямо ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Комисарят по бюджета и заместник-председател в Европейския съюз Кристалина Георгиева преодоля своето първо голямо изпитание на новия си пост. Тя направи опит да потуши страстите във Великобритания, които възникнаха във връзка с увеличената вноска на британците в ЕС. 

Георгиева предложи ново правило при традиционната актуализация на евробюджета, която се прави всяка есен. То ще позволи на Лондон да разсрочи задълженията си към Брюксел до следващия септември, без да се налага да плаща лихви или неустойки. Великобритания обаче ще трябва да представи точен погасителен план.

„В предишни години актуализациите бяха сравнително малки. Тази година обаче – 2014 г., актуализациите са безпрецедентни по своя обем. 9,5 млрд. евро за целия Европейски съюз. За някои страни, тези актуализации се превърнаха в предизвикателство за държавните хазни”, коментира Кристалина Георгиева.

Правилото ще важи и за други държави, задължени да внесат в края на годината сума, която е относително голяма. За нас сумата е 7 милиона евро. 

Припомняме, че всяка есен бюджетът на ЕС се актуализира спрямо икономическите резултати на всяка държава. В резултат едни държави има да доплащат, а на други им връщат пари. По традиция това става до 1 декември.

#Кристалина Георгиева #ЕС #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници