Митов се опасява от нова Студена война заради руската агресия

Митов се опасява от нова Студена война заради руската агресия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър Даниел Митов не изключва възможността от започване на нова Студена война. Той изрази това мнение пред родни и чужди военни и експерти на Третата годишна конференция по сигурност, на която сме домакини.

"От една страна руските агресивни действия в Украйна правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна на юг действат екстремистки групировки, които използват брутални методи, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол" , очерта състоянието на сигурността в глобален мащаб Митов. За него България като страна член и на НАТО, и на ЕС, в тези общности има общата трудна задача да стане силна, единна, и готова да се справи с тези предизвикателства заедно с другите страни членки.

"Агресията на Русия погазва международното право и преначертава картата на Европа в 21 век, генерира нови замразени конфликти и това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности", критикува остро министърът съседката ни. Според него налагането на геополитически избор на суверенна страна е недопустим акт според съвременните международни отношения и именно това налага опасността от нова Студена война.

Черноморският район е пресечна точка на много интереси и на различни играчи, предупреди в речта си дипломат номер едно. За него трябва да сме наясно, че ускорената евроатлантическа интеграция на страните в региона, е важна и ще допринесе за стабилност. Съвместните учения ще ни правят съвместими и бързо реагиращи при евентуални кризи, препоръча Митов сътрудничество и колективна отбрана.

В условията на променяща се геостратегическа среда и многоизмерните заплахи към сигурността имаме нужда от такива форуми. Задачата ни като член на НАТО и ЕС е да набележим онези стъпки, които ще допринесат за възстановяване и опазване на мира в нашия регион и в глобален аспект, очерта Митов основните положение, по които трябва да работим като държава членка на международни общности.

Шефът на външното ведомство не пропусна да отбележи и че заплахите пред сигурността днес са променени значително от онези, които стояха пред НАТО преди 60 години - сега те включват тероризъм, пиратство, кибератаки, енергийни кризи, хибридни войни, ядрени заплахи.

За България е важно да гарантира сигурността си в условията на нарушен баланс в региона на Черно море, за което е необходимо да отделим значителни пари и време за изграждане на ключови военни способности, което важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор.

Значително укрепване чрез засилване на икономическите и военни връзки между сътрудниците на НАТО, препоръча още Митов. Нашият интерес е в това да заложим на енергийна диверсификация и да намалим енергийната си зависимост, категоричен бе министърът.

По думите му "Ислямска държава" е сериозна заплаха за нас и за региона. Действията на ИД изискват комплексен международен отговор и всеобхватен контрол.

Процесът по засилване на националното законодателство ще стартира в най-кратки срокове, увери в този ред на мисли министърът, като подчерта изрично, че подкрепяме всички усилия на партньорите ни в борбата с ИД.

#Даниел Митов #ислямска държава #Русия #НАТО #ЕС #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"