Френският посланик: Твърде много хора в новия кабинет отговарят за европейските въпроси

Френският посланик: Твърде много хора в новия кабинет отговарят за европейските въпроси
Ксавие Лапер дьо Кабан Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Структурата на новото правителство малко ме безпокои, твърде много хора отговарят за европейските въпроси. За подготовката на България за председателството на ЕС трябва да отговаря една институция и отговорността да е върху един конкретен човек, заяви френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан по време на конференция, посветена на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Дипломатът уточни, че за подготовката на Франция за ротационното председателство е отговарял Генерален секретариат, който се е занимавал с организация на събития, хотели, озвучаване, координация на дейностите. Трябва да са ясни отговорностите, които страната ще има и да се разпределят ангажиментите.

Дьо Кабан отбеляза също, че председателството е средство за вътрешна комуникация, насочена към българите - да се информират за решенията на ЕС и да им се напомни, че не са външни за процеса на вземане на решения в съюза. Това е и начин България да постави като приоритет някои свои проблеми и заедно с всички да потърси решение.

Според Дьо Кабан, най-важният ресурс, с който България трябва да разполага са подготвени кадри, които говорят езици и са запознати с европейските въпроси.

„Политическите партии да престанат да гледат на администрацията като на безгласни чиновници“, настоя посланикът.

Френският дипломат посъветва да не организираме събития извън София, защото нямаме подходящи сгради и хотели, които да могат да посрещнат толкова много хора.

Ксавие Лапер дьо Кабан смята също, че проблемите, с които ще се сблъска България при подготовката са същите като тези, които е имала Франция. Затова Франция е готова да помогне с опита си.

#Ксавие Лапер дьо Кабан #ЕС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »