Първи проблеми с "Филе" - батериите под риск

Първи проблеми с "Филе" - батериите под риск
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

След като сондата "Филе" направи първото, историческо кацане на повърхността на комета, в сряда, ето че проблемите не закъсняха. След две отскачания от повърхността, като първият "отскок" е бил около 1 км в Космоса, роботът се е установил в сянката на скала, на 1 км от мястото, където е трябвало да се стабилизира.

Това може да е голям проблем, защото апаратът не може да бъде осветяван достатъчно добре от Слънцето, с което да се зареждат батериите му. Учените се надяват, че с помощта на апарата ще успеят да анализират повърхността на кометата, за да хвърлят светлина върху произхода на нашата Слънчева система.

След като показа снимка от „Филе", която показва местоположението му - от другата страна на голям кратер, на който се е обмисляло да се приземи робота, но впоследствие това е било отхвърлено, ръководителят на екипа д-р Стефан Уламец, който управлява „Филе", заяви: „Ние може да сме някъде на ръба на този кратер, което може да обясни тази странна ориентация, която виждате." Изчисляването на ориентацията и местоположението е сложна задача, обясни той.

Може би ще бъде възможно да се преконфигурират колесниците на „Филе", на които той се приземява, за да „скокне" на друго място, но д-р Уламец заяви, че може да няма достатъчно време да се направят необходимите анализи за такава рискована стратегия.

„Има ограничено количество енергия на батерията и соларните панели не са добре осветени, така че ние не знаем точно колко време ще продължи", заяви ръководителят на мисията на "Розета" д-р Фред Янсен.

Екипът продължава да получава голямо количество данни от няколко различни прибора на борда на „Филе".

#комета #сонда #батерии #слънце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"